Sosyal Medya

Güncel

Türkiye’nin “bir gece ansızın gelebiliriz” mesajı...-Sevil NURİYEVA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm terör örgütleri ile mücadele konseptine bakış açısını net gösteren bir cümle sarf etti. “Bir gece ansızın gelebiliriz.” Bu cümle; tamamen rasyonel tutumun ve millî menfaatlere ters olan ne varsa, hepsine sert cevap içeren bir mesajdır. Ayrıca sözler sadece terör örgütlerine değil, bu örgütleri vekâleten savaştıran tüm güç merkezlerine olduğu da aşikârdır. Burada bu mesajı, Erdoğan’ın Mayıs ayı içerisinde gerçekleştireceği dış ziyaretlerin gölgesinde anlamamız gerek.



Türkiye'nin; Irak ve Suriye sınırlarında konumlandırdığı askeri gücün, boÅŸuna oraya biriktirilmediÄŸini gayet net anlatmaktadır. “Ansızın gelebiliriz” mesajı; ABD, Avrupa BirliÄŸi ülkeleri ve Rusya’ya da yönelik olduÄŸunu bilmemiz lazım. Ne Rusya, ne de ABD’nin, Suriye'de kara savaşına girmek istemediÄŸini biliyoruz. Rusya için bu ciddi sorun demektir. Kimse, Suriye'de kendi askeri ile alana dalmak ve ekonomik olarak omzuna yük bindirmek istememekte! Rusya DışiÅŸleri Bakanı Lavrov’un, “Suriye'de barışçıl sürece geri dönüş arzu ettiklerini” söylemesi, ABD ile ortak hareket için hazır olduklarını ifade etmesi, Rusya’nın mevcut durumdan savaÅŸsız çıkmak isteÄŸini anlatmakta. Türkiye “ansızın gelebiliriz” diyerek, esasında yeni ortam dizayn etme kapasitesinin de sinyalini vermekte.
 
Sıradan bir cümle olmadığı gibi, yeni denklem alt yapısı olduÄŸu da gözükmekte! Sınırda, “Türkiye'nin istemediÄŸi terör koridoru veya terör kantonu oluÅŸumuna karşılık veririz” dedi, esasında CumhurbaÅŸkanı. Hatta daha da net olarak ÅŸunu dedi. EÄŸer Türkiye sınırında; PKK, PYD ve YPG devleti kurmaya çalışırsanız, Türkiye’yi, arzu etmediÄŸiniz kara savaşının baÅŸ aktörü olarak görürsünüz. Ä°ÅŸte burası, doÄŸru tespit edilmiÅŸ durum tanımı olmuÅŸtur.
 
Soçi ziyaretinde Putin’le görüşme, bu anlamda daha verimli olacaÄŸa benzemektedir. Esed konusunda bile Rusya’nın, giderek Türkiye tezlerine yaklaÅŸacak gibi durmaktadır. Rusya’nın kendine, Ä°srail odaklı destek aradığı aÅŸikârdır. Trump’tan beklentiler boÅŸa çıkınca, Trump ve ABD nezdinde güçlü olan Yahudi lobisini kullanmak istemekte. Kürt devleti projesine Ä°srail bakış açısı ile baktığı ortada.
 
Rusya'daki; Yahudi ve Ermeni lobisinin çalışmaları da, Putin’in adımlarını etkilemekte. Lakin Putin ÅŸunu da anlamakta; Türkiye'ye ve ErdoÄŸan'a raÄŸmen “olmaz”. Evet, yanlış anlamadınız, ErdoÄŸan'a raÄŸmen olmaz. Çünkü Rusya gibi derin devlet kodları olan ve Putin gibi bu kodlarla yetiÅŸen bir lider anlıyor ki, ülkenin kaderini sistemler deÄŸil, hedefi olan liderler belirler. Bunu kimse bilmese de, Yeltsin Rusya’sının bitmesini arzu edip Putin’le devam etmek isteyen Rus Devleti gayet iyi anlamakta. Dolayısı ile Rusya; Türkiye ve ErdoÄŸan gerçeÄŸini gözardı etmeyecek kadar rasyonel bir yapıya sahip.
 
ABD terör örgütleri ile flörtüne devam edecek. Lakin Türkiye'deki sistem deÄŸiÅŸikliÄŸi sonrasına da dikkat ederek, dil geliÅŸtirecek. Avrupa’nın üslup deÄŸiÅŸmesini, bu duruma göre okumamız lazım. Almanya; Ä°ngiltere - Amerika ittifakının devre dışı bırakmak isteÄŸini okumakta geç kalırsa, masadan zararlı kalkacağı aÅŸikârdır.
 
Åžimdi tüm zorluklara raÄŸmen; dönem, Türkiye dönemidir. Bunu doÄŸru okuyarak, ErdoÄŸan’ın pozisyonuna destek vermek, onun elini güçlendiren tutum sergilemek, Türkiye'nin milli çıkarınadır...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.